HTML,CSS,JS,PHP,Python,Ruby,ASP,XML gibi diller web teknolojilerine örnektir. Bu dilleri frontend ve backend teknolojileri altında iki kategoride toplayabiliriz. Frontend dillerini bir web projesindeki görüntülenen bölümlerin düzen, renk ,font , grafik gibi özelliklerinin ayarlanması ile ilişkilendirebiliriz. Backend dilleri ise web sunucusu üzerinde çalışan ve arka planda sunucu ile iletişime geçerek sunucunun yanıtına göre bir takım işlemler yapabileceğimiz dillerdir.
Web tasarım için frontend teknolojileri kullanırız. Bunlar HTML,CSS,JS gibi betik dilleridir. Bu diller sunucu tarafında çalışmazlar.Bu dilleri direkt olarak tarayıcı tarafında çalıştırabilirsiniz. Şimdi bu diller nasıl kullanılır ve ne işe yarar onlara bakalım.
HTML , açılımı Hypertext Markup Language( Hiper Metin İşaretleme Dili ) olan web sayfası oluşturmak için kullanılan işaretleme dilidir. Bunu bir maket iskeletin parçalarını kullanarak iskeleti oluşturma ile doğrudan ilişkilendirebiliriz. Birçok kişi bunu dil olarak kabul etmemektedir. Fakat html olmadan çalışan bir web uygulaması göremezsiniz.
CSS, açılımı Cascading Style Sheets( Basamaklı Stil Şablonları) olan ve html yapıları üzerinde renk, boyut, konumlandırma gibi özellikleri ayarlayan bir web teknolojisidir. Bunu da Html ile oluşturduğumuz iskete bir kıyafet giydirmek gibi ona güzel bir görüntü vermek için yapılan işlemler olarak düşünebiliriz.
JS, açılımı Javascript olan web sayfalarında dinamik alanlar ve sayfaya hareketli bölümler oluşturabilmek için kullanılan bir betik dilidir.
Bu dil istemci tarafından yani bir tarayıcı tarafından yorumlanır.Bunu Html ve Css ile oluşturduğumuz iskete hareketlilik katmak gibi düşünebiliriz.
Yukarıdaki diller ile web tasarımı yapabilirsiniz. Web tasarım yaparken önceliğimiz sadece güzellik ve hareketlilik olmamalıdır. Web tasarım yaparken kullanıcıların alışkanlıklarına göre bir tasarım yapmak çok önemlidir. Çünkü insanların alışkanlıklarına göre yapılmış bir web tasarımı kullanıcılar işlemlerini daha hızlı yapabilmesini ve bütün herkesin rahat bir şekilde kullanabilmesini sağlar. Bu yüzden kullanıcının alışkanlıklara göre tasarım yapmamız daha sağlıklı olacaktır.